Visningar: 235
1874-1924
År 1874 Röfare i Häggdånger / Rykten om en rövare i Häggdånger och Säbrå antager en allt allvarligare karaktär. Senast har från Fälle m. fl. byar till kronolänsmannen Särenholm ingått underrättelser om huru bewäpnade manspersoner stryka omkring trakten och anställa huswisitationer der männen äro frånwarande. Till följe heraf hade länsman Särenholm till idag (7 aug.) på morgonen uppbådat ett större antal män af befolkningen inom Säbrå socken för att om möjligt medelst skall uppspåra någon af de fula figurerna
År 1875 Hundmål / Literatören Gust. R. Peterson bötfälldes för det hans hund den 1 maj efter kl 10 på aftonen wäntade på sin husbonde på S:t Petrilogen veranda. För ordningens skull bjuder källarmästaren att hundar ej får medtagas i serveringsrummen. Hwar får då hundar wänta efter kl. 10 ifall deras egare ej äro i tillfälle att ledsaga hem dem? Månne på taket?
År 1876 Ny biskop i Hernösand / Biskopen Landgren helsas vid sin utnämning med ett Qwäde i Helsingen. Den bästa af verserna i detsamma är onekligen denna: Som herde framför hjorden, har du i spetsen gått, men nu i höga norden en biskopsstol du fått, hur kåpan dig skall pryda, derom blir talen tu, jag saken så will tyda, att henne pryder du.
År 1877 Storbrand i Sundsvall / Från borgmästaren i Sundsvall ingick i dag (3 aug.) på morgonen till k. m:ts befallningshafvande härstädes följande telegram: “Förfärlig eldsvåda utbröt kl. 2 i natt i Berns qvarn i femte qvarteret. Så vidt räknas kan äro minst 18 gårdar redan nedbrunna. Elden rasar ännu i vestra staden”.
Svimmade i predikstolen / Biskop Landgren träffades af en tillfällig opasslighet under det att han under onsdagsaftonen höll bibelförklaring i kyrkan. Midt under sitt föredrag tystnade talaren och segnade efter några ögonblick långsamt ned. En stor del af den talrika församlingen satt förlamad af häpnad, men åtskilliga af de qvinliga åhörarne störtade upp på predikstolen och baddade biskopens ansikte med vatten, med den verkan att biskopen strax återfick sina sinnens fulla bruk samt egde kraft att fortsätta och afsluta sitt föredrag.
År 1878 Ny navigationsbyggnad / Den nya navigationsskolebyggnaden afsynades i går eftermiddag, hvarvid allt befanns fullkomligt tillfredsställande. Byggnaden, som utgöres af ett stort i ren och ädel stil hållet tvåvåningars hus med envånings sidoflyglar samt midt på ett tornparti i fyra våningar, är uppfördt efter en ritning af arkitekten Kumlien i hufvudsaklig överensstämmelse med navigationsskolan i Gefle.
Döfstumskolan har invigts / Hernösands döfstumskolas nya hem har idag på middagen invigts. Efter längre upplysande föredrag av lektor Carlgren om döfstumundervisningens historia och af föreståndaren om undervisningsmetoden hölls invigningstalet af biskop Landgren.
År 1879 Strömkarlen ny älvbåt / Strömkarlen är det tunga namnet på den nya passagerarbåt, som i sommar kommer att trafikera traden Hernösand-Sollefteå. Fartyget, som redan i yttre måtto presenterar sig behagligt för ögat, är i det inre utrustadt med för båtar på denna linje hittills okänd elegans och bekvämlighet.
År 1880 Vattenodjur / Det berättas att hemmansegaren Olof Selin i Häggdånger och By under en rodd utanför Hästviken för tre veckor sedan i vattnet sett ett djur hvars hufvud liknat en hästs och som skall hafva visat lust att anfalla båten. Selin som var ensam i båten rodde dock af alla krafter och undkom odjurets anfall. Flera andra personer skola äfven hafva sett samma djur, som för ett år sedan skall hafva varit synligt på samma ställe.
År 1881 Hård strid om vattnet. Vattenledningsfrågan blef i går (22nov) afhjord i Hernösand. Med 12 röster mot 12 beslöto stadsfullmäktige att Hernösand skulle hugnas med en vattenledning. Ordföranderösten gav utslaget. Striden var mycket hård och endast hufvudfrågan krävde närmare 4 timmars diskussion.
Missnöjda är Kronholmsborna dermed att de på kallelse till “blåsvakt” skola nödgas fara med färjan fram och tillbaka öfver sundet in till Hernösidan för att uppvakta poliskontoret. De anses billigt att den vaktskyldige må få anmäla sig endast hos qvartersuppsyningsmannen på Kronholmen som ju ansvarar för vaktens fullgörande.
År 1882 Telefonen i allmänt bruk. Telefoninrättningen i Hernösand har i dag (1 nov.) öppnats för begagnande. Med anledning däraf äro till äfventyrs några erinringar icke ovälkommna för abonnenterna. Kontraktet med telegrafstyrelsen innehåller bl.a. att telefonstationen hålles öppen hvarje dag från kl 9 f.m. till kl 7 e.m. hvilket dock inte hindrar att telefonering kan ske före kl 9 och efter kl 7 men endast i den mån telegrafgöromålen medgifva uppmärksamhet på telefonsignalerna. Telefonledningarne från Kramfors telegrafstation till åtskilliga sågverk i orten komma i dagarna att uppsättas.
År 1883 Nära drunkna midt på gatan. Nära att drunkna midt på gatan var i går middag (7 juni) en liten flicka, dotter till skräddare Pettersson, boende vid Östanbäcksgatan. Som bekant är nämnda gata uppgräfd för nedläggning af vattenledningsrör och har nu stått i detta skick i fjorton dagar, så att tillräkligt med vatten der hunnit samlas för att en fullvuxen människa skulle kunna drukna. Flickan räddades i sista stund af närboende grannar. Det är icke första olyckan som inträffat, ty i söndags föll en karl i, men undslapp med ett litet gyttjebad.
År 1884 Den elektriska belysningen hade sin premiär i Härnösand på nyåret 1884. VA meddelar i en notis den 5 januari: För elektrisk belysning här i staden äro nu åtskilliga förberedande anordningar vidtagna. Ångmaskin vid skeppsbron är färdig att använda, stolpar äro uppsatta o.s.v. 7 jan: Ingengören Högfeldt från Stockholm har idag anländt för att anordna den profbelysning med elektriskt ljus, hvarom vi förut nämnt några ord. 14 jan: Det elektriska ljuset har nu i tvenne aftnar varit föremål för vår goda stads beundran. I lördags blefvo alla 6 båglamporna färdiga till begagnande och den 7 hästar starka ångmaskinen satte dynamomaskinen i verksamhet. På långt afstånd hörde man ångmaskinens tunga flämtningar och från de sex lamporna utgick ett måttligt starkt ljus, som det ena ögonblicket blixtrade till med bländande glans, det andra ögonblicket syntes färdiga att slockna.
Straffarbete i två år för stöld af en mössa. För stöld af en mössa, värderad till 2 kr och 25 öre, dömdes i lördags af Säbrå tingslags häradsrätt bleckslageriarbetaren Johan Johansson Westberg från Sånga att hållas till straffarbete i två år samt att tio år utöfver strafftiden vara medborgerligt förtroende förlustig. Westberg har förut undergått bestraffning för andra resan stöld.
År 1885 Hernösand får gatubelysning. / Efter att frågan om elektrisk belysning för staden varit föremål för stadsfullmäktiges behandling under året, varvid tillsattes en kommitté som utredde frågan, hade den mot slutet av året avancerat så långt, att avtal träffats med en specialfirma, om uppsättning av provbelysning. Ledningen drogs från stadens nyuppförda kraftverk i Gådeå och strax före jul var gatubelysningen färdig för premiär. Sedan fördämningen i Gådeån de senaste dagarne blifvit reparerad har belysningen kunnat utföras oafbrutet i flera timmar, ehuru icke till fullt antal, eller i måndags med 15 lampor och i går med 18 (16 dec). (Hernösand var en af de första städerna i Europa som fick elektrisk gatubelysning.)
År 1886 Skrämde björn med påk i Gådeå. / I går afton kl 10 var biträdet vid dynamostationen i Gådeå, mekaniske arbetaren Lindström, på väg derifrån till staden. Enligt Lindströms egen uppgift var han försänkt i tankar på belysningen, då han plötsligt kände någonting, som berörde hans ben. Ryckt ur sina tankar kastade han blicken nedåt och ser en stort lurfigt djur nära sig. Ytterst förskräckt, emedan han redan vid första ögonkastet trodde sig se en björn, sprang han åt sidan och svängde den påk eller stör han hade i handen mot det fruktansvärda djuret. Det lunkade då några alnar bort efter vägen. Lindström kunde för mörkret inte längre se det, men väl hörde han dess brummande. Han bidade icke längre, utan satte iväg det fortaste han förmådde till staden.
Se upp med Finnsmöret. / En person, hvilken häromdagen köpte ett mindre parti smör å Finntorget i Hernösand, hade nöjet att strax därefter upptäcka att smöret var i icke ringa mängd förfalskadt med slarfvigt hoppressad potatis, hvaraf rätt stora bitar påträffades. Får man nu betala sin vara dyrare än förut, så eger man full rätt att fodra, att icke få den förfalskad.
År 1887 Renhjord på Hernön. / Ytterligare trenne renhjordar kommo i går ned till vår kust. Af dessa drogo sig tvenne till Häggdånger och en till Hernön.
År 1888 Dömd till halshuggning för mord och mordbrand. / Arbetaren Olof Olsson-Hjelm, gossen John Petter Vesterbecks, brödförsäljerskan Anna Dahlqvists och prostituerade Anna Sandlunds mördare samt anstiftaren af de fem mordbränderna i Hernösand sistlidne höst, fick i går (28 nov) sin dom af Hernösands rådhusrätt. Som det var att vänta lydde den på i ena bot lifvets förlust genom halshuggning och enligt lagens stadgande, förlust af medborgerligt förtroende för alltid.
År 1889 Emigranter till Hernösand. / Ett hundratal finska emigranter medföljande ångaren Gustav Vasa, som i går ankom till Hernösand. (31 maj).
År 1890 Tjuv rädd för trollgubbe. / Den 19 april bortkom på ett oförklarligt sätt för handlanden L.P. Nyberg i Näs, Högsjö socken, 205 kr ur en plånbok, innehållande 700 kr. Emellertid misstänktes en närboende person för tillgreppet, hvadan Nybergs hustru begaf sig till dennes hem och sade sig skola fara till trollgubben Åberg på Gåltjärn för att utröna tjufven. Detta konstgrepp hjelpte, ty den 21 s.m. hittades de 205 kronorna, inlagda i papper, instuckna i en fönstersmyg i boden.
Julskyltning i Hernösand. / I rik belysning visade sig i går afton i åtskilliga butiker härstädes det bästa och vackraste julmarknaden har att erbjuda. Många voro under aftonen ute för att beskåda de i allmänhet väl lyckade expositionerna.
År 1891 Vargar i Viksjö. / Vargar lära de senaste dagarna ha visat sig i Viksjö och Graninge. Troligen hafva de såsom svit medföljt renhjordar, som nedkommit från de jemtländska fjellen.
År 1892 Konjak förvandlades plötsligt till vatten. / Af allt det goda, som forbönderna på sina turer genom Ådalen ha på lassen, är nog ingenting så godt som innehållet i vissa fat från magasinet i Sollefteå. Desto lifligare må man derför beklaga den olyckshändelse, som nyligen timat, i det sex stycken kaggar starkt och godt dricka åt Junselebor, plötsligt förvandlades till vatten. Man har räknat ut att det gått till så här: torparen som förde den ljufligsmakande foran, märkte att det plötsligen vardt hål på en kagge och det medan han sjelf stod och höll uti den. För att nu inte landsvägen skulle bli så nedrigt blöt eller lukta konjak hade karlen ingen annan råd än att stoppa igen hålet med tungan. Hvarpå det att konjaken rann öfver från träkaggen till torparmagen. Folket efter vägen var så hjelpsamt så. De höllo i tur och ordning tungan mot öppningen och då den ene inte orkade längre så orkade den andre. Då lasset kom till Junsele var kaggarne likafullt icke tommare än vid resans början, men den starka drickan hade förvandlats till vatten.
År 1893 Törstiga tjufvar. / Inbrottstjufvar hafva här ånyo begynt sina nattliga illdåd. Natten till i lördagen gjordes inbrott i grosshandlare J. Versteegs källare och tillgreps 25 helb. punsch och omkring 100 flaskor vin.
År 1894 Kronholmsbron trafikklar. / Bron öfver fastlandet till Kronholmen i Härnösand blev färdig för trafik under senare delen af året. Den var först avsedd att förses med jernvägsspår,men den planen övegavs “tills vidare”. Den kallades under sin tillblifelse för Järnvägsbron, Långbron och Kronholmsbron.
År 1895 Pojkliga i Gådeåstaden. / En pojkliga har en längre tid öfvat allehanda ofog ute i Gådeåstaden i Hernösand. Icke så sällan har de händt, att fredliga vandrare efter mörkrets inbrott blifvit öfverfallna och misshandlade. Ligan utgöres af halfvuxna slynglar, som sysslolösa stryka omkring dagen i ända.
År 1896 Vaccination. Vaccinationen mot smittkoppar kan innevarande år fira sitt 100-års jubileum.
År 1897 Kungabesök i Nordingrå. Konungen af Siam, Chulalonkorn, anlände på aftonen den 16 juli med sin lustyacht till Hernösand för att göra en lustresa på Ångermanälfven. han afreste på förmiddagen den 17 med ångaren Strömkarlen till Nordingrå.
År 1898 Arbetarkommun i Hernösand. Hernösands arbetarkommun bildades i går (25 sept.) på möte med samtliga fackföreningar inom staden med undatag af stufveri och brädgårdsarbetarefackföreningarna, hvilka ej hade infunnit sig.
Utansjöbygge ger 200 jobb. Arbetet på vår nyaste industriella anläggning vid Utansjö utmed Ångermanelfvens strand, där inom kort länets tredje trämassefabrik kommer att resa sig, skrider raskt framåt. Själfva fabriken kommer att upptaga en sammanhängande komplex af icke mindre än nio byggnader. I december förlidet år började arbetet med arbetarekasernernas byggande. F.n. sysselsättes en arbetsstyrka om 200 man.
År 1899 Skalliga samhällsfara. Skalliga 21-åringar får man icke sällan se vid inskrifningsförrättningar. Borde ej, frågar J.T. underrättelsen om en så ynklig ungdom tvinga läkare och läraremyndigheter till energisk undersökning om orsakerna till eländet och till åtgärder för denna samhällsfaras aflägsnade? Ty ett fosterland med skalliga 21-åringar har ingen framtid.
År 1900 Renskjuts i Hernösand. Renskjuts fick man i går (4 februari) se i Hernösand för första gången i vinter. Ett par lappar voro då här med sina ackjor och små ystra gångare och körde omkring sina varor i staden, flitigt beskådade af ett stort antal stadsbor, för hvilka synen var, om än icke alldeles ny dock ganska ovanlig
År 1901 Märkligt slut på supgille. För någon tid sedan hade en hemmansegare i en af nedre Ådalens socknar anordnat ett supgille i sitt hem, där det gick gladeligen till vid de fyllda glasen. Sedan hans gäster frampå småtimmarna aflägsnat sig, släckte den rusige värden lamporna, raglade så in till sin sofvande hustru och utan någon föregående ordväxling grep hennes hand och bet i det närmaste af hennes ena lillfinger.
År 1902 Härnösands Folkets hus. Det under sommaren af härvarande arbetareföreningar uppförda Folkets hus i Hernösand invigdes i går afton (21 dec.) med en enkel men tilltalande festlighet.
År 1903 Frimurarlogen i Hernösand. Norrlands femte frimurarloge kommer under närmaste tiden att träda i verksamhet, nämligen i Hernösand. Här har sedan flera år tillbaka funnits en frimurarklubb, som nu skall utvecklas till en egen loge. Dess ordförandemästare blir landshöfding Rudebeck.
Tekniska läroverket är färdigt. Tekniska läroverket i Hernösand (nuvarande Ångströmsskolan), hvars ståtliga byggnad nu framträder i fullfärdigt skick, började med septembers ingång sin verksamhet. Antalet elever är 46, hvaraf 24 nyintagna. Skolan har härmed börjat sitt första läroår. De stora förhoppningar, som fästes vid dess verksamhet, skola helt säkert ej komma på skam, utan den kunskap, som här meddelas, skall förvisso bära vårt land och i främsta rummet för vår provins välsignade frukter. Vid Hernösands stadsfullmäktiges sammanträde i går afton (13 okt.) anmälde ordförande, att nästan alla de handlingar, som vid sammanträdet skulle föredragas på ett oförklarligt sätt förkommit.
År 1904 Kronprinsen i Hernösand. Hernösand hade smyckat sig för att mottaga landets kronprins, som gjorde samhället den äran af att besöka dess frimurarloge. Som kungjort var skulle han ankomma hit med extratåg. Tåget blåste och rullade in. Kronprinsen hälsade vänligt och gick fram och tog den första ynglingen i hand, hvilken sträckte på sig, rodnade och kände sig stolt. Sedan prinsen intagit lunch hos landshöfdingen på residenset begaf han sig till Frimurarehuset för öfvervarande af invigningshögtidligheterna, hvarpå han åkte till S:t petrilogen till den stora middagen.
År 1905 Nytt telegrafhus i Hernösand. Hernösands postens bolag har beslutat godkänna ett med telegrafstyrelsen upprättadt kontrakt om försäljning till staten av bolagets fastighet vid Nybrogatan för ett pris af 41.000 kr. nytt telegrafhus skall byggas på platsen.
År 1906 Bank rasade vid Kramfors. I tidningsnumret (22 maj) meddelade vi, att järnvägsbanken vid Öd, Kramfors, befann sig i dåligt skick. På onsdag morgon ingick underrättelse om att ett skred skett kl. 12.15 samma dag rasade banken. Rasets läge är tätt under ett högt och brandt bärg, nedom landsvägen, vid Djupdalen, c:a 2, 5 kilometer norr om Kramfors räknadt. Denna plats är en af de riskablaste längs hela banan.
År 1907 Landsarkivet i Hernösand Hernösands representant i Andra kammaren, rektor A.J. Hagström, har väckt motion om anslag till uppförande af ett landsarkiv för Norrland i Hernösand.
Rykten om VA. Om Vesternorrlands Allehanda har under densenaste tiden en del rykten varit i omlopp angående förändring af tidningens politiska program m.m. Dylika planer har också varit i görningen, men dess bättre totalt strandat därpå, att innehafvarna af aktiemajoriteten i Hernösands Boktryckeriaktiebolag, trots intensiva påtryckningar i motsatt riktning, öfverlåtit sina aktier till undertecknad och kontorsfaktorn å VA:s officin A. Törner. Redaktör och utgifvare af Vesternorrlands Allehanda. GUST. P ÖSTERDAHL.
Folksem har invigts. Folkskollärareseminariets nya byggnad i Hernösand invigdes i går den 25 oktober. Bland de närvarande märktes representanter från domkapitlet, länstyrelsen, magistraten, stadsfullmäktige samt lärarekårerna vid stadens olika skolor.
År 1908 Grafhögarna från år 300. Undersökningen af grafhögarna i folkparken vid lasarettet är nu afslutad. Fyra högar hafva utgräfts, de öfriga tio skola bevaras i orubbadt skick såsom minnen av Hernösands äldste inbyggare. Det var af stort intresse att få konstateradt, att dessa gravar icke tillhöra hednatidens allra sista århundraden, “vikingatiden”, utan en betydligt äldre tid. Grafvarna härstamma med säkerhet från 300 eller 400-talet, säger amanuensen O. Almgren som utfört utgräfningarna.
Kungabesök. Allas blickar gingo bort mot Hernösands norra inlopp, där “Drotts” bägge gula skorstenar just döko fram. Direktör Carlberg knackade med sin taktpinne…. Nu voro förtöjningarna klara, landsgången fälldes och Sveriges kung Gustaf var raskt iland., följd af statsminister Lindman m.fl. Medan musiken spelade “Kungssången” afverräckte landshöfdingskan en vacker rosenbukett. Konungen slutade sitt anförande med “Tack, mina vänner”. Efter en färd genom staden intogs lunch hos landshöfdingen.
År 1909 Ett extranummer af Vesternorrlands Allehanda utkommer i afton vid 7-tiden ifall såsom troligt är Hernösands typografer gå med på den proklamerade typografstrejken. Detta extranummer är afsedt att innehålla de viktigaste nyheterna för dagen samt att lämna herrar affärsmän ett sista tillfälle till annonsering, innan VA på grund af sträjken tills vidare upphör att utkomma.
17 augusti Vesternorrlands Allehanda utkommer åter fr.o.m. i dag med åtminstone ett par nummer i veckan, fast gifvetsvis under förhandenvarande förhållanden till vidare blott i förminskat format.
Ny landshöfding. Till ny landshöfding för Vesternorrlands län utnämdes i på lördagen (22 maj) hållen konselj expeditionenschefen i landtförsvarsdepartementet Fredrik Engelbert Bergenholtz samtidigt med att landshöfding Rudebeck erhöll begärt avsked.
Ny biskop. Till biskop i Hernösands stift har utnämnts e.o. hofpredikanten pastorn vid diakonissanstalten vid Ersta E. F. Lönegren.
År 1910 Länstyrelsen har flyttat in. I gårdagens nummer omnämde vi, att Länstyrelsen håller på att flytta in i det nyuppförda landstatshuset i Hernösand. Landskansliet har redan tagit sina lokaler i besittning och landskontoret kommer väl snart efter. Det nya landstatshuset, som har kostat 175.000kr är beläget å gamla seminarietomten. Ritningarna har uppgjorts af riksdagshusets arkitekt Aron Johansson.
Första skid-SM i Hernösand. 41 man af 51 anmälda startade kl 7 i lördags den 19 februari från Volontärskolan i Hernösand för att täfla om första svenka mästerskapen å skidor på 30 km. Föret var rent af ohyggligt och löpningen därför synnerligen ansträngande. 1:a pris A. Hejdersson, Djurgårdens I.F.
5 drunknade i Ulfvik. I går kväll (9 maj) vid half 10-tiden meddelades oss om en ohygglig drunkningsolycka, som något mer än en timme tidigare inträffat i Älandsfjärden och hvarvid icke mindre än fem personer tillhörande besättningen å Malmöångaren “Gottfrid”som ligger och lastar i Ulfvik, fingo sätta lifvet till.
År 1911 Vangsta-mördare en dansk tukthusfånge. Som var och en torde erina sig begicks den 16 augusti 1906 ett mord ute i Vangsta på Hernön under synnerligen mystiska omständigheter. En 66-årig kvinna Lovisa Lindmark blev nämligen följande dag funnen nedbäddad i höet i det i ladugården belägna foderrummet. Den döde företedde svåra skador. Den skyldige kunde ej spåras, men så igenkände ett par härvarande polismän i polisunderrättelser i “Pjäxans” dubbelgångare, den danske tukthusfången Madsen en person som för några år sedan varit i Hernösand. Det blev undersökning och konstaterades, att han arbetat här i staden vid tiden för mordet. Polisen i Horsens höll förhör och Madsen erkände mordet. (Pjäxan” var en skåning som arbetade hos Fouhags i Hernösand när Vangsta-mordet begicks. Han hade tidigare arbetat i Danmark i samband med att ett par personer mördades på samma sätt som Vangstafrun. På så lösa grunder häktades han som misstänkt för alla tre morden. Så småningom erkände “dubbelgångaren morden.
1912 Högtidlig invigning. Den nya diakonissanstalten för Norrlands vid Södra sundet i Hernösand invigdes i går (19 sept.) i närvaro av landshövdingen, borgmästaren, rektor Tham, ett stort antal präster och en del andra personer.
Stadskällaren nedbrunnen. Vid halv 11-tiden i går kväll (6 januari) nedbrann gamla stadskällaren i Hernösand vilken byggnads ägs avaktiebolaget Hernösands statshotell.
År 1913 Åtta omkom i HärnösandI går ingick till VA meddelande om att ångaren Westkusten på resa från Wasa till Härnösand grundstött vid Rönnskär och gått till botten med man och allt. Vid 5-tiden på e.m. anlände till Härnösand ångaren Carl von Linné vilken vid Holmbergsgrundet vid Rönnskär anträffat det sjunkande vraket av Westkusten samt räddat den ende överlevande kreaturhandlaren O.R.G. Henriksson. Av de omkomna var minst 8 från Härnösand.
Bäckmans källare har upphört. Nyårsaftonen 1912 upphörde de hittillsvarande rättigheterna för den s.k. Bäckmans källare som i över 40 års tid existerat i Härnösand. Med anledning av “dagens betydelse” hade en fulltalig publik samlats på den gamla restaurangen, som en tid lär ha varit stadens förnämsta.
År 1914 Motboken i antågande. Den kommitté, som har till uppdrag att utarbeta förslag till reformerad rusdryckesförsäljning i Härnösand har nu slutfört sitt arbete. Ingen av utskänkningsbolagets kunder äger rätt att inköpa mer än 15 liter brännvin i kvartalet. Samtliga bolagets kunder skola vara försedda med tillståndsbevis, som utfärdas av bolaget.
VA:s upplaga över 10.000. 10.000-talet har VA:s upplaga i dag (9 mars) överstigit i det att tidningen utgår i 10.188 exemplar. Det är en billighetsprenumeration som åstadkommit detta.
År 1915 Ädelhem har nu invigts. Ädelhems invigning ägde rum i går afton (12 april). Till densamma hade inbjudits medelst kort ett stort antal församlingsbor, som den stora samlingssalen kunde rymma. Biskop E. Lönegren höll invigningstalet.
1916 Idrottsplats i Härnösand. Vid gårdagens stadsfullmäktigesammanträde (14 nov) bifölls kommitterades förslag att ett område om 16.000 kvm beläget å ett av stadens hemman strax vid landstormsförrådet på vägen till friluftmuseét måtte upplåtas till idrottsplats. Till styrelse valdes drätselkammarens ordförande, d:r Karl Norén, stadsingengöer U. Sundén, modellsnickaren G. Nordin samt typografen Anshelm Wallin.
1917 Kramforsarbetare plundrade källare. I går (24 april) ägde en stor livsmedelsdemostration rum i Kramfors, vari 3.000 arbetare från de närliggande verken deltogo. Efter demonstrationen fingo en del bönder sina källare inventerad. Bl.a. påträffades 1.000 kg potatis i en källare och i en annan 40 tunnor. Ett par livsmedelshandlare fingo sina lagerrum genomsökta.
Ingeborg Jungner ny underläkare. Medicinalstyrelsen har utnämt legitimerade läkaren Ingeborg Jungner att vara underläkare vid Härnösands lasarett, telegraferas till Västernorrlands Allehanda. (Den här notisen var införd den 29 april 1918. Ingeborg jungner har fortfarande, 55 år senare praktik i Härnösand)
1918 Fotbollen får eget förbund.På sammanträde i Kramfors i söndags med representanter från distriktets idrottsföreningar beslöt att bilda ett särskilt fotbollsförbund, som uteslutande skall handhava skötseln av fotboll och bandysporten inom länet. Tillstyrelse valdes hrr. N. Björck, Kramfors, F. Bylund, Strömnäs, Th. Käck, Sundsvall, O. Olsson, Örnsköldsvik, H. Norling, Nyland, G. Nordin, Härnösand och R. Hellström, Frånö.
1919 Spjutegården drar folk tll Murberget. En av bristerna i Härnösand sedan långa tider tillbaka har varit dess så gott som totala avsaknad av utvärdhus. Man har nu fått en ersättning i det vördnadsbjudande Spjutegästgiveriet, som just nu upplever sin första lysande säsong. Friluftsmuseet på Murberget har i Spjutegården sin största dragningskraft.
132 krigsbarn till Härnösand. I lördags (5 juli) anlände med ångaren Njord den bebådade kontingenten krigsbarn till Härnösand. Samtliga barn – 132 flickor och pojkar sågo pigga och glada ut och då Njord närmade sig hamnen började hurraropen omväxlande med glada sånger att ljuda med kraft och iver.
BD-pengar delas ut. Styrelsen för Barnens dag i Härnösand hade i går afton sammanträde. Därvid fattades beslut om utdelning av följande slag. Till barnkrubbor 500 kr, till fattiga skolbarns beklädnad 3000 kr, Härnösands hjälpförening 700 kr, diakonissan (huvudsakligen för inköp av mjölk åt småbarn) 300 kr, barnbespisningen 300 kr, och för sommarutackordering av fattiga skolbarn 1000 kr.
Fotbollvecka i Härnösand. Svenka fotbollsförbundets styrelse har beslutat att nästa år i Härnösand anordna en norrlänsk fotbollsvecka, till vilken samtliga fotbolllag i Norrland skola inbjudas.
1920 Härnösand har modernaste friluftsteatern. Landsorten modernaste och förstklassiga friluftsteater med scenutrymme för 200 personer invigdes i dag (22 maj) i Härnösand. Kostnaden för anläggningen har dragit 40.000 kr. Ritningarna till byggnaden har uppgjorts av parkföreståndaren E.P. Forsberg.
Lokal revy i Härnösand. En lokal nyårsrevy tycks vi få även i år även så sent som i februari. Det är Hildi Waenmarks sällskap som inleder en kort sejour i Härnösand den 8 febr. med revyn “Nöjesskatten” av Bror Abell. Det lokala inslaget, som lär vara synnerligen rikligt, är skrivet av en känd stadsbo.
VA landskpets största tidning. I sin nya dräkt presenterar sig VA i dag (31 dec.) för läsekretsen. Det har äntligen lyckats att få vår nya rotationspress monterad och i verksamhet. Det är inte utan att vi äro en smula stolta över den prestationen, som läsaren håller mellan sina fingrar. En så stor tidning har aldrig förr varit tryckt i det här landskapet.
Älgarna vann sitt första DM. I går (9 maj) hölls distriktmästerskapstävlingar i Härnösand i terränglöpning med S.K. Älgarna som arrangör. Distriktmästare blev S. Bäckström. Distriktmästerskapen i laglöpning erövrades av Älgarna, som härmed erövrade sitt första distriktmästerskap.
1921 Härnösand får rysk stororder. Enligt vad Västernorrlands Allehanda inhämtat har ledningen vid Härnösands mekaniska verkstad i dagarna fått mottaga en ganska anmärkningsvärld förfrågan om leverans. Från en ingengör Selander i Stockholm har ingått förfrågan om leverans av inte mindre än 1.000 stycken järnvägsvagnar. Huruvida beställningen skall gälla finska eller ryska staten har inte vid beställningen angivits men verkstadens direktör lutar åt åsikten att beställningen skulle gälla ryska staten.
Två dödsfall i sömnsjuka. Sömnsjuka synes utbreda sig allt mera för varje dag som går och är nu på väg att omfatta hela riket, ty från vitt skilda platser inrapporteras dödsfall. I Härnösand inträffade under gårdagen ytterligare två dödsfall. En del andra sjukdomar lära även föreligga i Härnösandstrakten av rätt så svår art.
Härnösand får landets tredje skidbacke. Skidbacken i Hälletorp i Härnösand, vilken invigdes den 27 febr. är av landets alla den tredje i ordningen. Rekordet slås som bekant av backen i Södertälje närmast följd av Hammarby.
948 motböcker har dragits in. Hittills i år (1 nov.) ha vid Härnösands utskänkningsbolag indragits 948 motböcker. Huvudanledningen härtill är bristande skattebetalning.
1922 SK tog hem VA-stafetten. Stafettlöpningen Härnösand runt om Västernorrlands Allehanda vandringspris blev synnerligen lyckad och tävlingsapparaten fungerade ypperligt. Härnösands Sportklubb segrade överlägset med Älgarna på andra plats. Största delen av tävlingarna blev en tvekamp mellan de båda föreningarna. En hård blåst hade nog avskräckt en del folk, men åtskilliga tusental voro på benen långt föra start.
Hovrätt i Härnösand. I sitt i dag (16 nov.) till regeringen avgivna yttrande i den norrlänska hovrättsfrågan uttalade sig Svea hovrätt beträffande förläggningsorten Härnösand, som enligt hovrättens tanke ur olika synpunkter äger företräde framför de båda andra städer, Umeå och Sundsvall, som nu synes vars ifrågasatta som förläggningsorter.
1923 Va-radion är nu startklar. Det är inte allenast de som ha Allers familjejournal och släktingar i Amerika som intresserar sig för den s.k. rundradion. Västernorrlands Allehanda har skaffat sig förbindelse med en specialfirma i branchen, vilken på tidningens ekonomiska risk kommer att demonstrera den sensationella uppfinningen och därvid ge åhörarna tillfälle att avlyssna röster från de stora stationerna i Skandinavien, Tyskland och England. Biljetterna till föreställningarna säljes i Teaterns biljettlucka och i Clyde Lundbäcks tobakshandel och priserna är 2:50 för första och 1:50 för andra plats.
Ny bankbyggnad vid torget i Härnösand. Sundsvalls enskilda bank har som bekant fattat beslut om att uppföra en bankbyggnad i Härnösand vid Stora Torget. Ritningarna är nu färdiga och godkända av banken och ha inlämnats till byggnadsnämden för godkännande. (6 mars)
Kvinnor vid Läroverket. Vid fredagens konselj behandlades den stadsfullmäktige i Härnösand gjorda framställning om rätt för kvinnliga lärjungar att vinna inträda i gymnasiet vid läroverket i Härnösand, varvid framställningen bifölls.
1924 Ny fotbollsplan i Härnösand. Invigningen av nya idrottsplatsens fotbollsplan ägde i går rum, då IF Friska Viljors representations och reservlag mötte Älgarnas båda lag i tvenne matcher. Älgarna vann båda.
Smugglare med 800 liter sprit greps av tullen. Tullmyndigheterna i Söderhamn avvärjde i torsdag (9 okt.) en allvarlig spritsmugglareattack mot Härnösand i det man lyckades lägga beslag på 800 liter 96-procentig estlänsk sprit, vilket parti tillhörde fyra härnösandsbor, som voro på väg hit i en öppen motorbåt för att avyttra spriten vid den nu pågående marknaden.